Az adathalászat veszélyei

Elég egyetlen kattintás, hogy adatai veszélybe kerüljenek!

Az adathalászat az adatvédelmi incidensek leggyakoribb oka. A kibertámadások és adatvédelmi incidensek számának növekedésével egyre fontosabb, hogy tisztában legyünk a legújabb adathalászati fenyegetésekkel.

Mi az az adathalászat?

Az adathalászat során a csalók adatokat, információkat próbálnak áldozataikból érzelmi manipulációval kizsarolni. Ezek olyan e-mail, telefonhívás, SMS vagy más elektronikus üzenet (pl.: Messenger) formájában érkezhetnek, amelyek:

 • Olyan mellékleteket vagy linket tartalmaznak, amelyek megnyitásával kártékony szoftverekkel fertőzhetik meg az eszközöket, pl. a számítógépet vagy az okostelefont.
 • Céljuk bejelentkezési (felhasználónév, azonosító, jelszó, SMS kód), személyes adatok vagy más érzékeny információk megszerzése, esetleg újbóli regisztrációra kérnek, hogy hozzáférhessenek különböző szolgáltatói fiókokhoz pl. akár az online bankolás során megadott adatokhoz is.
 • Hangnemük sürgető, azonnali tevékenységre buzdítanak, de akár még szankciókkal is fenyegethetnek. Tipikus példája enne a bizalmas fotók nyilvánosságra hozatalával való fenyegetés.

Miért fenyegethetik Önt is az adathalászat veszélyei?

Sajnos, a csalók rendkívül találékonyak:

LEUTÁNZOTT WEBOLDALAK

 • Gyakran az eredeti szolgáltatóéval a megtévesztésig megegyező logókat használnak,
 • vagy rendkívül hasonló, leutánzott weboldalakra irányítanak,
 • melyeknek a böngészősorban megjelenő címe akár csak egy-egy betűvel tér el az igazi címtől.

SZEMÉLYES TARTALMAK

 • A célzott adathalász támadások azért is nagyon veszélyesek, mert gyakran rendkívül személyre szabottak.
 • A támadók kiterjedt kutatómunkát folytatnak, és úgy állítják össze az e-maileket, hogy azok nagyobb eséllyel érjenek célt a célszemélyeknél. A támadók például sokszor a közösségi médián közzétett profilunkról szereznek rólunk adatokat, hogy hihetőbbé tegyék az üzenetüket.
 • Emellett az adathalász e-mailek az érzelmekre is gyakran próbálnak hatni, kihasználva a félelem, a kíváncsiság, a kihagyhatatlan lehetőségek keltette izgalom és a sürgősség érzését.

Ne vegye félvállról intelmeinket: a kibertámadások rendkívül súlyos anyagi károkat okozhatnak!

Gyors tippek

 • Kétszer is gondolja meg! Olvasson el minden e-mailt alaposan, és figyeljen az olyan sürgetésre utaló és gyors vagy rövid határidejű cselekvésre buzdító kifejezésekre, mint „Vigyázat!”, „Ne késlekedjen!” vagy „Figyelem!”.
 • Mindig ellenőrizze, hogy pontosan mi jelenik meg a böngészősorban! Néhány támadó módosítja az ismert cégek domain (a böngészősorban a www. utáni rész) neveit, hogy megzavarhassa a felhasználót. Ha például a www.example.com a helyes domain, lehet, hogy az adathalászok az „examp1e.com” vagy az „example.co” nevet fogják használni.
 • Ne hagyja, hogy az érzelmei irányítsák! Az adathalászok gyakran próbálnak visszaélni a célszemélyek félelmével vagy kíváncsiságával, például meglepő címekkel vagy az illető fiókjának veszélybe kerülésére figyelmeztető értesítésekkel.
 • Ne adjon ki telefonon semmilyen adatot! Ha nem biztos a hívó fél kilétében, hívja fel szolgáltatóját az Ön által ismert telefonszámon.

Mit tegyen, ha utólag merül fel Önben a gyanú, hogy adathalászat áldozata lett?

 • Hívja fel szolgáltatóját és jelezze feléjük az esetet! Szükség esetén igényeljen új felhasználónevet és jelszót.
 • Kapcsolja ki az internethozzáférést okostelefonján, okoseszközén vagy asztali számítógépén és keressen fel egy informatikában jártas szakembert!
 • Mindig használjon megbízható vírusírtót!
 • Gyakran változtasson jelszót!
Székhely 1066 Budapest, Teréz krt. 42-44. Levelezési cím 6701 Szeged, Pf. 97. Személyes ügyfélszolgálat 1132 Budapest, Váci út 36-38.
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő - szerda: 8.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 17.00
Péntek: 8.00 - 16.00
Telefonos ügyfélszolgálat Telefonos Ügyfélszolgálat: +36 (1) 452 5444
Rendelkezésre állási idő:
Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd - péntek: 8.00 - 16.30

Számlaszám befizetéshez: 10918001-00000097-04390000

Kapcsolat

Panaszkezelés

Kapcsolódó oldalaink

Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár ep.generalipenztar.hu Generali Biztosító www.generali.hu
www.generali.com Generali Alapkezelő www.alapkezelo.hu Európai Utazási Biztosító www.eub.hu Pénztárszövetség www.penztar-szovetseg.hu Magyar Nemzeti Bank felugyelet.mnb.hu

Hasznos linkek

Magyar Nemzeti Bank - Panasz bejelentés http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/penzugyi-panasz Pénzügyi Navigátor Pénzügyi Navigátor Európai online vitarendezési fórum eu-online-vitarendezesi-forum-ONYP.pdf Az MNB ajánlása az önkéntes nyugdíjpénztárak választható portfóliós rendszerének kialakításáról, működtetéséről mnb.hu/letoltes/12-2016-vpr.pdf Az adathalászat veszélyei Az adathalászat veszélyei
Csatlakozzon hozzánk Facebookon is!